Gott och busenkelt recept på flädersaft! Flädern blommar i maj/juni, och blomklasarna ska plockas när de slagit ut helt men innan bladlössen har börjat invadera dem.
Ingredienser:
-
25 – 30 stora fläderblomsklasar
-
3 små citroner
-
1 1/2 l vatten
-
1 1/2 l strösocker (1350 g)
-
1 msk citronsyra (ca 15 g)
Gör så här:
- Skölj blomklasarna noga i ljummet vatten och låt rinna av. Skär bort grova skaft, annars kan saften bli besk.
- Skölj citronerna i ljummet vatten och skär dem i hyfsat tunna skivor.
- Varva blomklasar och citron i en stor bunke.
- Koka upp vattnet, rör ner sockret och rör om så att sockret löser sig. Blanda ner citronsyran. Häll den heta sockerlagen över flädern och citronerna.
- Låt stå i rumstemperatur tills det svalnat, täck sedan bunken med lock eller plastfolie. Låt stå kallt 2-3 dygn.
- Sila upp saften i flaskor. Saften håller i ca 2 veckor om den förvaras kallt. Ett tips är även att frysa ner lagom mängd i överblivna petflaskor och ta fram allteftersom.
Späd saften med kranvatten eller kolsyrat vatten vid servering. Eller, gör en Hugo med Prosecco eller Cava. Ljuvligt god sommardrink!
Hugo
Ingredienser:
- Citron, i skivor
- Isbitar
- Myntablad
- 4 cl pressad citronsaft
- 30 cl väl kyld prosecco, cava eller annat mousserande vin, med eller utan alkohol
- 4 cl flädersaft, koncentrerad
Gör så här:
- Pressa citronsaften och skiva lime eller citron tunt.
Lämna ett svar