Flädersaft

Gott och busenkelt recept på flädersaft! Flädern blommar i maj/juni, och blomklasarna ska plockas när de slagit ut helt men innan bladlössen har börjat invadera dem.

Mormors fläderblomssaft - Bara en kaka till

Ingredienser:

  • 25 – 30  stora fläderblomsklasar
  • 3 små citroner
  • 1 1/2 l vatten
  • 1 1/2 l strösocker (1350 g)
  • 1 msk citronsyra (ca 15 g)

Gör så här:

  • Skölj blomklasarna noga i ljummet vatten och låt rinna av. Skär bort grova skaft, annars kan saften bli besk.
  • Skölj citronerna i ljummet vatten och skär dem i hyfsat tunna skivor.
  • Varva blomklasar och citron i en stor bunke.
  • Koka upp vattnet, rör ner sockret och rör om så att sockret löser sig. Blanda ner citronsyran. Häll den heta sockerlagen över flädern och citronerna.
  • Låt stå i rumstemperatur tills det svalnat, täck sedan bunken med lock eller plastfolie. Låt stå kallt 2-3 dygn.
  • Sila upp saften i flaskor. Saften håller i ca 2 veckor om den förvaras kallt. Ett tips är även att frysa ner lagom mängd i överblivna petflaskor och ta fram allteftersom.
Späd saften med kranvatten eller kolsyrat vatten vid servering. Eller, gör en Hugo med Prosecco eller Cava. Ljuvligt god sommardrink!
Hugo
Ingredienser:
  • Citron, i skivor
  • Isbitar
  • Myntablad
  • 4 cl pressad citronsaft
  • 30 cl väl kyld prosecco, cava eller annat mousserande vin, med eller utan alkohol
  • 4 cl flädersaft, koncentrerad

Gör så här:

  • Pressa citronsaften och skiva lime eller citron tunt.

Bubbliga drinken Hugo med fläder och lime.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *