Släng inte bort citronerna när du gjort flädersaft, gör marmelad av dem istället! Ljuvligt god citronmarmelad med fräsch smak av fläder.
Ingredienser:
4 citroner från flädersaftkoket
koncentrerad flädersaft, 1,5 dl
syltsocker, 1,5 dl
Gör så här:
Lägg citronskivorna (inklusive skal) i en matberedare och mixa dem.
Häll över de mixade citronerna i en kastrull och tillsätt flädersaft och syltsocker. Låt koka utan lock i cirka 5 min tills marmeladen börjar tjockna. Rör då och då. Marmeladen tjocknar ytterligare när den svalnar så koka inte för länge!
Häll marmeladen i en ren glasburk. Låt svalna och förvara sedan i kyl.
Gott och busenkelt recept på flädersaft! Flädern blommar i maj/juni, och blomklasarna ska plockas när de slagit ut helt men innan bladlössen har börjat invadera dem.
Ingredienser:
25 – 30 stora fläderblomsklasar
3 små citroner
1 1/2 l vatten
1 1/2 l strösocker (1350 g)
1 msk citronsyra (ca 15 g)
Gör så här:
Skölj blomklasarna noga i ljummet vatten och låt rinna av. Skär bort grova skaft, annars kan saften bli besk.
Skölj citronerna i ljummet vatten och skär dem i hyfsat tunna skivor.
Varva blomklasar och citron i en stor bunke.
Koka upp vattnet, rör ner sockret och rör om så att sockret löser sig. Blanda ner citronsyran. Häll den heta sockerlagen över flädern och citronerna.
Låt stå i rumstemperatur tills det svalnat, täck sedan bunken med lock eller plastfolie. Låt stå kallt 2-3 dygn.
Sila upp saften i flaskor. Saften håller i ca 2 veckor om den förvaras kallt. Ett tips är även att frysa ner lagom mängd i överblivna petflaskor och ta fram allteftersom.
Späd saften med kranvatten eller kolsyrat vatten vid servering. Eller, gör en Hugo med Prosecco eller Cava. Ljuvligt god sommardrink!
Hugo
Ingredienser:
Citron, i skivor
Isbitar
Myntablad
4 cl pressad citronsaft
30 cl väl kyld prosecco, cava eller annat mousserande vin, med eller utan alkohol
4 cl flädersaft, koncentrerad
Gör så här:
Pressa citronsaften och skiva lime eller citron tunt.